Tymián obecný

Neohodnoceno
 

Přidává se do paštik, marinád, pokrmů s lilkem a rajčaty a do hustých zeleninových polévek.

Dostupnost Skladem
45 Kč    
Kód produktu 125
Kategorie Tymián
 

Tymián a mateřídouška (Thymus spp.)
Dodáváno v květináči. Vzrůst 15cm.

Charakteristika:
Aromatických druhů mateřídoušek (včetně tymiánu) s velmi širokým spektrem vůní, chutí a způsobů využití existuje neuvěřitelné množství. Jsou to světlomilné vytrvalé dřevité polokeře nebo plazivé dřevnaté byliny plné vonných silic.

Druhy a odrůdy:
V kuchyni se nejvíce využívá tymián (Thymus vulgaris), ale i další druhy mateřídoušek, hlavně mateřídoušky citronové a kmínové. Vřele ale doporučujeme vyzkoušet i další druhy – mateřídouškovec vonný, mateřídoušku lesní, vejčitou či úzkolistou.

Stanoviště:
Rostliny rodu Thymus potřebují kvalitní drenáž a slunnou polohu.

Pěstování:
Mateřídoušky a tymián se pěstují z jarního výsevu. Pojmenované odrůdy množíme řízky a dělením trsů.

Sklizeň a uchovávání:
Tymián i mateřídoušky mají poměrně nízký obsah vody, proto se snadno suší na vzduchu, mimo přímé sluneční záření. Zachovávají si vůni.

Kulinářské využití:
Tymián a mateřídouška obohatí zejména zvolna vařené pokrmy z červeného masa, drůbeže, či zvěřiny. Dobře se k němu hodí ostatní přisady s intenzivní chutí: cibule, červené víno či česnek. Přidává se do paštik, marinád, pokrmů s lilkem a rajčaty a do hustých zeleninových polévek.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat hodnocení
Nevyplňujte toto pole: