Smil italský

Neohodnoceno
 

Koření se s ním rýže, velmi vhodný je do jídel z drůbeže a ryb, do grilovacích marinád, majonéz, polévek, omáček, zeleninových i masitých pokrmů.

Dostupnost Skladem
45 Kč    
Kód produktu 116
Kategorie Smil
 
 

Smil italský (Helichrysum italicum)
Dodáváno v květináči. Vzrůst 15cm.

Charakteristika:
Smil italský je vzpřímeně rostoucí, někdy rozložitý keřík vysoký až 60cm s hustě uspořádanými jehličkovitými listy pokrytými jemnými chloupky, které rostlině dávají stříbřitý vzhled. Pro své aroma získal pojmenování kari bylinka či maggi (nejaromatičtější je po dešti), které jej předurčilo k využití v kuchyni. 

Druhy a odrůdy:
K dalším, méně běžným formám této rostliny patří zakrslý poddruh smilu úzkolistého (Helichrysum angustifolium subst. microphyllum), který je v oblibě jako lem bylinkových zahrádek.

Stanoviště:
Smil potřebuje slunečnou polohu a velmi propustnou půdu. Rostliny mohou při lehkých mrazích částečně odumřít, pod -5°C je potřeba je na zimu přenášet dovnitř.

Pěstování:
Pokud si budete chtít smil namnožit, máte na výběr snad všechny způsoby: semínky, bylinnými stonkovými řízky, dělením trsů či bočními výhony.

Sklizeň a uchovávání:
Jako bylinka se smil používá pouze čerstvý. Snítky trháme podle potřeby.

Kulinářské využití:
Pro jeho kari chuť se sním dá neomezeně pracovat při přípravě orientálních pokrmů. Koření se s ním rýže, velmi vhodný je do jídel z drůbeže a ryb, do grilovacích marinád, majonéz, polévek, omáček, zeleninových i masitých pokrmů. I zde platí, že stačí jen několik lístků nebo malá snítka.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat hodnocení
Nevyplňujte toto pole: