Saturejka zahradní

Neohodnoceno
 

Saturejka se výborně hodí k čočce a hrachu, do pomalu vařených polévek, dušených pokrmů, sekané a vaječných pokrmů.

Dostupnost Skladem
35 Kč    
Kód produktu 113
Kategorie Saturejka
 

Saturejka (Satureja spp.)

Charakteristika:
Saturejka zahradní a saturejka horská vonící tymiánem a dobromyslí se hojně využívají k ochucování jídel.  Do rodu satureja je taktéž někdy zařazována příbuzná Drobnozel (Micromeria biflora), vynikající trvalka ke kulinářskému použití.

Stanoviště:
Všechny saturejky  by se měly pěstovat na sluníčku v propustné neutrální až zásadité půdě. V chladnějších oblastech potřebují zimní ochranu.

Pěstování:
Všechny druhy se vysévají na jaře jen mělce pod povrch půdy. Vytrvalé druhy se množí i řízky odebíranými na jaře nebo brzy na podzim.

Sklizeň a uchovávání:
Celé rostliny saturejky zahradní se ještě před kvetením mohou seříznout a usušit. Listy ostatních druhů trháme podle potřeby čerstvé, mohou se ale i sušit, nebo zamrazit v uzavřených dózách.

Kulinářské využití:
Saturejka se výborně hodí k čočce a hrachu, do pomalu vařených polévek, dušených pokrmů, sekané a vaječných pokrmů. Lze ji přidávat do trojobalů na jemná masa – například telecí nebo ryby. Přidává se do omáček, paštik , domácích uzenin a marinád. Je klíčovou složkou provensálské směsi bylinek.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat hodnocení
Nevyplňujte toto pole: