Šalvěj trikolora

Neohodnoceno
 

Chuť je pikantní s nádechem kafru, přičemž po usušení je intenzivnější.

Dostupnost Skladem
35 Kč    
Kód produktu 110
Kategorie Šalvěj
 
 

Šalvěj (Salvia spp.)
Dodáváno v květináči. Vzrůst 15cm.

Charakteristika:
Rod šalvěj má vice než  700 druhů. Mnohé mají velmi atraktivní květy, jiné zase vynikající listy vonící po ananasu, mandarinkách, grapefruitu, anýzu, melounu nebo ovocném salátu. Šalvěj lékařská patří k nejznámějším kulinářsky využívaným bylinkám. Má stříbrošedé vejčité listy a klasy krásně levandulově modrých, růžových nebo bílých listů. Je to příjemně štiplavá kuchyňská bylinka, která podporuje trávení.

Stanoviště:
Až na pár výjimek si šalvěj libuje na slunných, dobře propustných půdách. Šalvěje jsou obecně velmi špatnými pokojovými rostlinami, velmi snadno je napadají molice a červci.

Pěstování:
Šalvěj se množí výsevem, pojmenované odrůdy pak vrcholovými řízky, nebo dělením trsů. Keříčkové šalvěje dobře reagují na lehký průklest nebo zaštipování. Tyto bylinky se nemají příliš hnojit.

Sklizeň a uchovávání:
Čerstvé listy a květy pro kuchyňskou úpravu trháme podle potřeby. Listy a snítky k sušení trháme před kvetením a rozprostřeme je na dobře větraném místě. Po usušení uložíme do vzduchotěsné dózy.

Kulinářské využití:
Chuť je pikantní s nádechem kafru, přičemž po usušení je intenzivnější. Šalvěj se dobře hodí k těžkým tučným jídlům a k pokrmům s vysokým obsahem škrobu, například ke kachně, drůbeži, vepřovému, červenému masu, nádivkám, fazolím, lilku, omáčkám z rajčat, dušeným pokrmům v jednom hrnci a polévkám. Nejlepší je přidávat malé množství šalvěje do pokrmů s delší tepelnou úpravou.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat hodnocení
Nevyplňujte toto pole: