Rozmarýn lékařský

Neohodnoceno
 

Rozmarýna se hodí k podobně intenzívních chutím a vůním – k vínu či česneku, pokrmům se škroby (chléb, pečivo, brambory), těžkým masům jako je jehněčí, vepřové, kachní, zvěřina.

Dostupnost Skladem
50 Kč    
Kód produktu 95
Kategorie Rozmarýn
 
 

Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis)
Dodáváno v květináči. Vzrůst 15cm.

Charakteristika:
Jen málokterá bylinka je tak oblíbená a všestranná jako rozmarýna. Bylo vyšlechtěno mnoho kultivarů, její osvěžující pryskyřičná vůně a chuť jejích stálezelených listů je v kuchyni nepostradatelná.

Druhy a odrůdy:
Byly vyšlechtěny kultivary od kompaktních keříků přes plazivé odrůdy, až po sloupovité tvary dorůstající třech metrů. Většina z nich se skvěle hodí ke kulinářským účelům. Odrůdy “Arp”, “Severn Sea” a “Madeleine Hill” jsou ve srovnání se všemi ostatními odolnější vůči mrazu.

Stanoviště:
Tato rostlina potřebuje plné slunce a velmi propustnou zeminu. Je tolerantní k poměrně širokému rozsahu PH. Zásaditější půda však přináší kompaktnější vzrůst a intenzivnější vůni.

Pěstování:
Rozmarýna se množí vrcholovými řízky odebranými začátkem podzimu nebo jara. Semena klíčí poměrně špatně.

Sklizeň a uchovávání:
Rozmarýnu odštipujeme kdykoliv během roku, snítky pak sušíme na vzduchu v dobře větraném prostoru. Jakmile je bylinka suchá, listy ze stonků otrháme a vložíme do vzduchotěsné nádoby.

Kulinářské využití:
Rozmarýna se hodí k podobně intenzívních chutím a vůním – k vínu či česneku, pokrmům se škroby (chléb, pečivo, brambory), těžkým masům jako je jehněčí, vepřové, kachní, zvěřina. K zelenině – lilku, cuketám a brukvím. Přidává se do uzenin, nádivek, polévek, dušených pokrmů nebo se konzervuje v octě či olivovém oleji, aby je ochutila.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat hodnocení
Nevyplňujte toto pole: