Petržel hladkolistá
Popis
Petržel obecná (Petroselinum crispum)
Charakteristika:
Petržel je dvouletá bylina vytvářející v prvním roce hustou růžici listů, v druhém roce vykvétá a listy zhořknou. Jedna z nejpopulárnějších bylinek k domácímu pěstování s širokým kulinářským využitím.
Stanoviště:
Petržel preferuje ranní slunce nebo polostín a vyhnojenou, propustnou, ale vlhkou půdu. Toleruje půdu mírně kyselou i mírně zásaditou.
Pěstování:
Tato rostlina se pěstuje pouze z výsevu, na klíčení potřebuje 3-8 týdnů. Tento proces lze ale urychlit: semínka se na noc namočí do teplé vody a druhý den se vysévají. Semena překrýváme půdou jen lehce. Sazeničky předpěstované v květináči vysazujeme na vzdálenost 25 centimetrů. Petržel pravidelně zaléváme, jinak začne kvést v první sezóně.
Sklizeň a uchovávání:
U petržele narůstají nové listy ze středu růžice, proto je třeba otrhávat vždy od okrajů. Listy otrháme a uložíme do mrazničky. Petržel se příliš nehodí k sušení, protože ztrácí většinu své vůně.
Kulinářské využití:
Hladkolistá petržel více voní, kadeřavá zase dodá křupavou texturu. Kteroukoliv z nich však lze použít jako ozdobu, přidávat do salátů, zeleninových či vaječných pokrmů a omáček. Petržel nesmí chybět v mnoha tradičních směsí koření, zejména francouzské kuchyně a je součásti “Bouquet garni” či “Persillade”.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.