Pažitka pobřežní

Neohodnoceno
 

V kuchyni má pažitka široké použití. Dá se jí ochutit chléb s máslem nebo polévky.

Dostupnost Skladem
35 Kč    
Kód produktu 89
Kategorie Pažitka
 

Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum)

Charakteristika:
Pažitka pobřežní neboli šnytlík je vytrvalá trsnatá rostlina, která patří do stejného rodu jako česnek. Jedná se o oblíbenou naťovou zeleninu s cibulovým aroma, obsahuje hodně vitamínů a minerálů, podporuje chuť k jídlu a trávení.

Druhy a odrůdy:
Vysokohorské rostliny se trochu liší od nížinných, proto byly popisovány jako samostatný poddruh pažitka pobřežní horská či pažitka pobřežní sibiřská. Rozdíly jsou ale dost malé.

Stanoviště:
Potřebuje slunné vzdušné polohy, nevadí jí lehčí půda s dostatkem dostupného vápníku. 

Pěstování:
Pažitku pěstujeme ze sazenic předpěstovaných brzy na jaře nebo množíme vegetativně dělením trsů od dubna do srpna. Nové trsy mají být minimálně 2–3 cm velké. Sázíme je do sponu 30–40×15 cm. Kulturu udržujeme nejdéle 3 roky.

Sklizeň a uchovávání:
V průběhu vegetace několikrát sklízíme seřezáváním listy, když dosáhnou délky 15 cm. Pažitka se používá čerstvá, v sušeném stavu ztrácí svoje aroma. Pažitku je lepší uchovávat zamraženou.

Kulinářské využití:
V kuchyni má pažitka široké použití. Dá se jí ochutit chléb s máslem nebo polévky. Výborně chutná nasekaná do salátů či vaječných jídel, kde může nahradit cibuli, která má mnohem dominantnější chuť i vůni, ale i houbových pokrmů. Přidává se i k lehkým rybím specialitám nebo do omáček. Pro svou zelenou barvu bývá nejen kořením, ale i ozdobou jídel na talíři

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat hodnocení
Nevyplňujte toto pole: