Máta ananasová
Popis
Máta (Mentha spp.)
Charakteristika:
Máty mají mnoho chutí a vůní. Každý zná mátu klasnatou a peprnou, ale existuje řada dalších odrůd, na které se přímo sbíhají sliny: s jablečnou, čokoládovou, limetkovou, grapefruitovou, citronovou či zázvorovou příchutí.
Stanoviště:
Máta miluje vlhkou, bohatou půdu a polostín až plné slunce.
Pěstování:
Máta se snadno množí řízky nebo dělením trsů. Máty jsou při ideálních podmínkách velmi agresivní, proto je pěstujte v nádobách!
Sklizeň a uchovávání:
Čerstvé listy trháme podle potřeby k okamžitému použití. Jinak máta dobře vysychá na teplém vzdušném místě mimo přímé sluneční teplo.
Kulinářské využití:
Přestože chuť má skutečně příjemnou, může přehlušit slabší příchutě ostatních přísad pokrmu. Musí se proto přidávat velmi opatrně. Obecně se máta příliš dobře nekombinuje s ostatními bylinkami mimo petržele, tymiánu, majoránky, šalvěje, oregana a koriandru. Výborně se hodí k jogurtu a používá se ve vietnamské kuchyni. Vůně máty patří ke klasicky připravovanému jehněti, dobře se hodí i k bramborám, hrášku a salátům. Přidává se do likérů, cukrářských výrobků a zmrzlin
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.