Levandule modrá

Neohodnoceno
 

 Levandule kromě krásných květů a příjemné vůně oplývá antimikrobiálními, antibiotickými, antivirovými, antiseptickými a insekticidními vlastnostmi. 

Dostupnost Skladem
45 Kč    
Kód produktu 59
Kategorie Levandule
 

Levandule (Lavandula spp.)

Charakteristika:
Voňavá levandule je oblíbená po celém světě a stává se jednou z nejpopulárnějších kvetoucích rostlin s několikanásobným využitím včetně léčebného.  Levandule kromě krásných květů a příjemné vůně oplývá antimikrobiálními, antibiotickými, antivirovými, antiseptickými a insekticidními vlastnostmi. 

Druhy a odrůdy:
Po světě roste zhruba 30 druhů levandule. Celý druh se dělí na několik skupin, přičemž čtyři jsou důležité v bylinkářství – Lavandula, Stoechas, Dentata a Pterostachys. K první zmíněné patří u nás nejrozšířenější Levandule lékařská (Lavandula angustifolia). K vynikajícím zakrslým kultivarům tohoto druhu patří Rosea, Compacta, Folgate a Munstead.

Stanoviště:
Všechny levandule potřebují hodně propustnou půdu a plné slunce. Je lepší pěstovat je dost tvrdě, i když se doporučuje přidat do půdy pomalu se uvolňující hnojivo nebo organický materiál.

Pěstování:
Kultivary se množí řízky, čisté botanické druhy lze na jaře vysévat. Levanduli každoročně seřízneme, nejlépe brzy na jaře. Nikdy však nesestřihujeme až do starého dřeva, špatně obráží a mohla by odumřít.

Sklizeň a uchovávání:
Levanduli sklízíme uprostřed léta, když jsou věty v klasech z jedné nebo dvou třetin otevřené. Stonky svážeme do svazečků a pověsíme vzhůru nohama, aby vyschly. Olej se získává destilací.

Kulinářské využití:
Využití levandule v kuchyni je omezené, ačkoliv jsou květy jedlé. Přidávají se do francouzské provensálské směsi. Levandule se hodí ke sladkým pokrmům se smetanou, třeba zmrzlině. Může se přidávat do lineckých těst, džemů a marmelád.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat hodnocení
Nevyplňujte toto pole: