Bazalka pravá

Neohodnoceno
 
Novinka Tip Efekt lupa

Bazalka je jednou z kulinářsky nejvyužívanějších bylinek. Pokud ji krájíme nožem, listy se poškodí a ztmavnou, je lepší ji natrhat

Dostupnost Skladem
35 Kč    
Kód produktu 38
Kategorie Bazalka
 
 

Charakteristika:

V subtropech a tropech se vyskytuje přes šedesát druhů bazalek. Jsou to buď jednoletky, nebo stálezelené trvalky či keříky s jednoduchými vonnými listy. Zatímco bazalka pravá pikantně voní hřebíčkem, ostatní druhy bazalky se vyskytují v neuvěřitelně širokém spektru druhů a vůní od citronové, limetkové, anýzové, skořicové a tymiánové, po vůni kadidla a kafru.

Stanoviště:
Bazalka vyžaduje chráněnou slunečnou polohu se sušší půdou.

Pěstování:
Bazalky se obvykle pěstují jako jednoleté rostliny z výsevů. Dokud se ale půda neprohřeje, nevyséváme ven. Pokud chceme mít náskok, vyséváme do truhlíků a pěstujeme v teple. Sazeničky pěstujeme asi 20 cm od sebe. Bazalku také můžeme namnožit řízky z postranních výhonů.

Sklizeň a uchovávání:
Zralé listy, které používáme čerstvé, můžeme trhat kdykoliv. Pro sušené listy uřízneme keříček hned u země a pověsíme ho na stinné místo. Sušené listy uchováváme ve vzduchotěsné dóze v chladu.

Kulinářské využití:
Bazalka je jednou z kulinářsky nejvyužívanějších bylinek. Pokud ji krájíme nožem, listy se poškodí a ztmavnou, je lepší ji natrhat. V tepelně upravovaných pokrmech rychle ztrácí své aroma a listy tmavnou, proto ji během vaření přidáváme pro ochucení, ale pro vůni a vzhled vmícháme trochu ještě před podáváním. Bazalka se skvěle hodí k pokrmům s rajčaty, kuřetem, vejci, rýží, do omáček, ke špagetám, k rybám a zelenině – zejména fazolím, paprice a lilku. Nejznámější produkt s bazalkou je pesto. Odrůdy bazalky s citronovou vůní se dobře hodí do mnoha asijských jídel

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat hodnocení
Nevyplňujte toto pole: